10 mitov o gripi, ki jih morate poznati

Bolna ženska z gripo.
Bolna ženska z gripo.

Če ste že kdaj imeli gripo veste, kako močno lahko zbolite. Obstaja verjetnost, da nekateri nasveti, ki jih dobite od družine in prijateljev, glede izogibanja gripi ali njenega zdravljenja, ne držijo. Ko gre za zdravljenje gripe in cepljenje proti njej naokoli kroži kar nekaj dezinformacij, zato smo poiskali 10 najpogostejših mitov o gripi.

1. Gripo lahko dobite od cepljenja

Cepivo proti gripi je narejeno iz neaktiviranega virusa, ki infekcije ne more prenesti. Zato bi ljudje, ki zbolijo za gripo po tem, ko se proti gripi cepijo, zboleli v vsakem primeru. Zaščita od cepiva začne delovati nekje po tednu dni ali dveh tednih. Vendar, ker ljudje zbolijo po tem, ko so se proti gripi cepili, domnevajo da je bolezen povzročilo cepivo.

2. Zdravi ljudje se ne rabijo cepiti

Za ljudi s kroničnimi boleznimi je še posebej pomembno, da se cepijo proti gripi, vendar pa imajo od cepljenja koristi lahko vsi, tudi zdravi ljudje. Stroka svetuje, da se vsako leto proti influenci cepijo vsi ljudje starejši od 6 mesecev, vključno z nosečnicami.

3. Če se cepite proti gripi, je to vse, kar morate storiti, da se pred gripo zaščitite

Poleg cepljenja, se v sezoni gripe lahko zaščitite pred njo z drugimi ukrepi. Izogibajte se stiku z ljudmi, ki imajo gripo. Pogosto si umivajte roke in razmislite o protivirusnem zdravilu, če ste bili izpostavljeni gripi preden ste se cepili.

4. Gripa je le močnejši prehlad

Influenca lahko povzroči hude simptome prehlada kot je vneto grlo, smrkav nos, kihanje, hripavost in kašelj. Samo v ZDA vsako leto umre 36 000 ljudi, več kot 200 000 pa jih je hospitaliziranih zaradi gripe. V sezoni gripe 2018/19 je v Sloveniji umrlo več kot 160 ljudi, hospitaliziranih pa je bilo večje število kot leta poprej. Zato ni prepozno za cepljenje, četudi vam to v celoti ne prepreči, da bi zboleli. V vsakem primeru lahko zmanjša tveganje za hujše simptome.

5. Gripe ne morete širiti, če se počutite dobro (zdravo)

Pravzaprav 20 do 30 % ljudi, ki nosijo virus gripe, nimajo nikakršnih simptomov.

6. Ni se potrebno vsako leto cepiti

Virus influence se vsako leto spremeni (mutira), zato je pomembno, da se vsako leto cepite in s tem zagotovite imunost na seve, ki najverjetneje povzročijo izbruh.

7. Za gripo lahko zbolite, če greste ven v hladnem vremenu brez plašča, z mokrimi lasmi ali sedite na prepihu

Edini način, da zbolite za gripo je, da ste izpostavljeni virusu influence. Sezona gripe sovpada z mrzlim vremenom. Zato ljudje pogosto povezujejo gripo z mrzlim okoljem in prepihom, vendar gripa in mraz nista povezana.

8. Nahranite prehlad, izstradajte vročino

Če imate gripo (ali prehlad) in vročino, potrebujete več tekočin. Ni potrebe po tem, da povečate ali zmanjšate vnos količine hrane. Čeprav nimate apetita, s »stradanjem« ne boste dosegli ničesar. Slaba prehrana vam niti ne bo pomagala, da se bi počutili bolje.

9. Kurja juhica bo pospešila vaše okrevanje pri gripi

Vroče tekočine lahko omilijo vneto grlo in poskrbijo za zadosten vnos tekočin. Vendar pa kurja juha nima drugih specifičnih kvalitet, ki bi vam pomagale v boju z gripo.

10. Če imate visoko vročino z gripo, ki traja več kot dan ali dva, potrebujete antibiotike

Antibiotiki dobro delujejo proti bakterijam, niso pa učinkoviti pri virusnih infekcijah kot je gripa. Lahko pa se pri nekaterih ljudeh kot rezultat komplikacij pojavi bakterijska infekcija. Zato ni odveč, če obiščete zdravnika, če se vaši simptomi poslabšajo ali trajajo več kot 1 teden.

Gripa je lep primer, kako lahko medicinski miti ovirajo dobro zdravstveno oskrbo. V sezoni gripe, se poslužujte potrebnih ukrepov, da ostanete zdravi. To vključuje tudi ločevanje med dejstvi in miti.