fbpx

5 enostavnih obrokov z veliko probiotiki

Probiotiki so pomembni in za razliko od drugih popularnih hranil v modi, probiotiki dejansko izpolnjujejo pričakovanja. Poiskali smo super enostavne recepte, ki vašemu telesu pomagajo z vnosom blagodejnih kultur, ki jih potrebuje.

»Dobre« bakterije so povezane z boljšim prebavnim zdravjem, imunostjo, mentalnim dobrim počutjem in celo z uravnavanjem telesne teže. V teh časih se verjetno že zelo dobro zavedate, da obstaja veliko probiotične izbire poleg jogurta. Včasih pa je izziv, kako jih vključiti v vsakodnevno dieto. Našli smo 5 enostavnih idej za obroke, ki vsebujejo hrano bogato s probiotiki.

Skleda za zajtrk s kefirjem
Lepe sklede za zajtrk prevladujejo na vseh socialnih omrežjih. Za zdrav, probiotični tvist tega trenda si pripravite vašo s kefirjem, napitkom iz fermentiranega mleka. Če ne uživate mlečnih izdelkov so na voljo tudi verzije iz rastlinskega mleka, ki vsebujejo enako probiotične koristi (na primer kefir iz kokosovega mleka). V kefir vmešajte sveže nariban ingver, mleti cimet ali oboje. Dodajte narezano sadje, nasekljane oreščke, semena (kot so chia, sezam ali sončnična semena) in popražene ovsene kosmiče.

Omleta s kimčijem
Kimči je vezni člen v korejski kuhinji in probiotična super zvezda zahvaljujoč fermentirani kombinaciji zelenjave in začimb. Lahek način, da ga vključite v dieto je, da ga dodate vašemu jutranjemu obroku in naredite okusno omleto, nabito s probiotiki. Najprej nekaj minut pražite gobe in svežo špinačo na olivnem olju. Potem dodajte jajca ali samo beljake in četrtino skodelice kimčija. Pustite, da jajca zakrknejo in pazljivo zložite eno stran omlete na drugo, da jo prepolovite.

Solatne skodelice z lososom in kislim zeljem
Za hitro kosilo si najprej pripravite 3 velike liste solate in na vsakega položite približno 30 g lososa – konzerviranega, pečenega v pečici ali na žaru. Vsako solatno skodelico potresite s sesekljano rdečo čebulo, veliko žlico humusa in kapljo kislega zelja. Solato lahko nadomestite s prepraženim polnozrnatim kruhom ali zdravim brez glutenskim kruhom.

Solata s tuno in kislimi kumaricami
Kisle kumare so lahko odlična probiotična izbira. Da boste želi prebavne in zdrave koristi pa kupite kozarec na katerem piše »fermentirane« (namesto kisle). Ustvarite okusno jed in zmiksajte tuno z velikodušno porcijo sesekljanih kumaric, jedilno žlico balzamičnega kisa, polovico čajne žličke posušenih italijanskih začimb in čajno žlico pekoče rjave gorčice in limonin sok. Postrezite s posteljico vaših najljubših zelenih zelenjav, po vrhu pa potresite še drugo zelenjavo kot so kumare, češnjev paradižnik in paprika. Za ekstra hrustljavost dodajte nekaj čajnih žličk zdrobljenih mandljev ali sončničnih semen.

Takosi s črnim fižolom in fermentirano salsa omako
Fermentirano salso poiščite v večjih supermarketih ali trgovinah s specializirano prehrano med kislim zeljem in ostalimi fermentiranimi zelenjavami. Da jo uporabite v obroku, prepražite narezano čebulo in svežo papriko v zelenjavni jušni osnovi (manj slani) na srednjem ognju. Napolnite 3 solatne skodelice ali 2 celi koruzni tortilji s polovico skodelice črnega fižola. Povrhu dajte čebulo, papriko, rezine avokada ali svežo guacamole omako in seveda prelijte s salso.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.