7 razlogov, da ne morete nehati kašljati

7 razlogov zakaj ne nehate kasljati
7 razlogov zakaj ne nehate kasljati
Vsi kašljamo, kašelj je bolezenski razlog številka ena za obisk zdravnika. Večina primerov kašlja je začasnih, vendar tudi kratkotrajni kašelj je lahko znak večjih zdravstvenih težav, ki jih je potrebno nasloviti na zdravnika.

Navajamo kako zožiti možne krivce za kašelj, od astme, pljučnice in oslovskega kašlja, da se čim hitreje pozdravite.

Virus prehlada
Kašelj, ki ga imate 3 tedne ali manj je najverjetneje zaradi običajnega prehlada. Na žalost lahko ta suhi kašelj, z nekaj prozorne sluzi, vztraja še mesece po tem, ko ostali simptomi že izginejo. Virus vznemirja vaše živčne končiče v zračnih poteh in lahko ostanejo občutljivi še kar nekaj časa.

Kako ozdraviti kašelj virusa prehlada – za virusne infekcije ni zdravila, zato je vse kar lahko naredite, da čakate. Če je vaš kašelj resen in sredstva za zatiranje kašlja (zdravila brez recepta) ne delujejo in ne nudijo olajšanja, vam lahko zdravnik predpiše zdravila za pomiritev kašeljnega refleksa. V lekarni lahko kupite tudi dekongestive ali ekspektoranse, ki pomagajo stanjšati sluz, da ga lahko več izkašljate.

Postnazalno kapljanje
Če imate kašelj (suh ali moker), ki traja 8 tednov ali dlje, lahko trpite za kroničnim postnazalnim kapljanjem. Sluz, ki se nabira v sinusih in kaplja po grlu, ustvarja žgečkanje, ki sproži kašelj. Testa za postnazalno kapljanje ni. Lahko pa imate zraven tudi smrkav in zamašen nos (od alergij ali dolgotrajnih simptomov prehlada, na primer). Drugi znaki vključujejo pogosto očiščenje grla in vneto grlo. Ker je tako običajen, ga bodo zdravniki pogosto poskušali zdraviti, čeprav niso prepričani o diagnozi.

Kako zdraviti kašelj postnazalnega kapljanja – izpiranje nosne votline s fiziološko raztopino lahko razčisti problem. Vaš zdravnik pa lahko predpiše tudi steroide ali antihistamine za zmanjšanje vnetja. Bodite pozorni na barvo vaše sluzi. Če izkašljujete rumeno ali zeleni sluz pomeni, da se vaš imunski sistem zares brani, kar lahko namiguje na bakterijsko infekcijo kot je sinusitis. V tem primeru boste potrebovali antibiotike.

Astma
Običajno se pojavi kot piskajoče dihanje in zasoplost. Vendar pri ljudeh, ki imajo kašeljsko različico astme, je edini znak lahko suh, vztrajen kašelj. Pogosto je huje ponoči, med ali takoj po vadbi, ko vdihavate hladen zrak ali ko ste v bližini cvetnega prahu ali prhljaja domačih ljubljenčkov.

Kako zdraviti astma kašelj – vaš zdravnik lahko opravi dihalne teste, da diagnosticira astmo. Lahko priporoča uporabo inhalatorja dvakrat dnevno nekaj tednov, dokler se kašelj ne pomiri. Antihistamini ali injekcije proti alergiji prav tako lahko pomagajo.

Pekoča zgaga
Gastroezofagealna refluksna bolezen je povezana z oceno 25 % primerov kroničnega kašlja. Ko kislina priteče nazaj v požiralnik lahko draži živčne končiče, ki sprožijo vztrajni kašelj. Je pa bolezen težko diagnosticirati. Nimajo vsi ljudje, ki trpijo za to boleznijo zgage. Če kašljate po obroku, ko se zvečer uležete ali ko se zjutraj zbudite, če imate vmesno hripav glas s kašljem, so to lahko namigi, da imate refluks.

Kako zdraviti kronični kašelj zaradi gastroezofagealnega refluksa – večina primerov je relativno zlahka ozdravljivih z antiacidnimi zdravili. Če pa imate obliko, kjer prevladuje kašelj, je lahko bolezen bolj trdovratna, zato obiščite zdravnika. Lahko, da boste potrebovali večje doze zdravila in lahko traja od 6 do 8 tednov, da se boste počutili bolje. Imate prekomerno telesno težo? Hujšanje včasih pomaga z refluksom in pa poskusite tudi spati z rahlo vzdignjenim vzglavnikom.

Pljučnica
Včasih je kašelj znak bolj resne bolezni. Pljučnica se lahko razvije, ko se okužba dihal razširi na pljuča in se pljučne zračne vrečke napolnijo z gnojem. To otežuje dihanje in producira mokro zveneč in včasih boleč kašelj. Vaše stanje lahko v roku nekaj dni postane življenjsko nevarno. Če izkašljujete veliko zelene sluzi ali krvi, imate kratko sapo in/ali bolečine v prsih, obiščite zdravnika ali nujno medicinsko pomoč. Opozorilna znaka sta tudi vročina in mrzlica.

Kako zdraviti pljučnico – edini način, da se prepričate, da gre za pljučnico je rentgen pljuč (prsnega koša). Čeprav jo lahkonekateri zdravniki odkrijejo tudi s poslušanjem vaših pljuč s stetoskopom. Večina resnih primerov pri odraslih je bakterijskih in se jih zdravi z antibiotiki.

Oslovski kašelj
Ta zelo nalezljiva bolezen se vrača med nas, saj vsako leto tudi v Sloveniji zabeležijo vedno več primerov. Ime prihaja iz »oslovskega« zvoka, ki ga ljudje proizvajajo, ko goltajo za zrakom po dolgem intenzivnem napadu kašlja. Oslovski kašelj ali pertusis lahko dobite tudi če se cepite, ker se zaščita čez čas oslabi.

Kako zdraviti oslovski kašelj – če vam predpišejo antibiotike v roku 3 tednov od infekcije, vam lahko zmanjšajo simptome. Z uživanjem antibiotikom se tudi zatre prenos, da bi se bolezen širila na druge ljudi. To je kritičnga pomena, ker infekcija lahko vodi v resno bolezen, pri dojenčkih celo smrt.

Drugi (možni) vzroki
Za kašelj, ki se ne odziva na zdravljenja opisana zgoraj, vam lahko zdravnik predpiše rentgen ali CT vaših pljuč ali sinusov. To pomaga izločiti resna stanja kot je na primer kronična obstruktivna pljučna bolezen ali pljučni rak. Če se vaše krehanje pojavi samo ob določenem času ali na določenem mestu, razmislite o alergiji ali občutljivosti na dražila kot je plesen, onesnaženje ali dim. Razmislite tudi o vaših zdravilih. Do 20 % ljudi, ki jemlje ACE inhibitorje (za stanja kot je visok krvni tlak) razvije suh kašelj. Nekaj kroničnega kašlja se da razložiti tudi s sindromom preobčutljivosti na kašelj. To pomeni, da lahko razvijete kašelj kot rezultat sprožilcev, ki pri večini ljudeh ne sprožijo kašlja. Ženske so nagnjene k temu, da imajo bolj občutljiv refleks kašlja kot moški. Ampak v večini primerov je krivec (in zdravilo) tam, potrebujete le poskus in napako, da ga najdete.

Domača zdravila proti kašlju
Če potrebujete kratkoročno olajšanje med prebolevanjem prehlada ali gripe, je vredno poskusiti z naslednjimi zdravljenji:

Med – gosta, sladka tekočina, celo brez zdravila, lahko ublaži in zmanjša kašelj

Pastile proti kašlju – mentol, ki ga najdemo v veliko pastilah brez recepta, ustvari občutek hlajenja in se je izkazal da pomaga zatreti kašelj. Druge pastile lahko vaše grlo obložijo z oblogo in ublažijo bolečino, vendar je malo dokazov, da bi preprečevale krehanje bolje kot navadni trdi bonboni.

Parni tuši – oprhati se z vročo vodo ali inhalirati paro iz sklede vroče vode lahko pomaga zrahljati sluz, ki ga je potem lažje izkašljati

Kava – kofein je bronhodilator, kar pomeni, da lahko pomaga odpreti dihalne poti. Preučevali so ga (z nepopolnimi rezultati) kot potencialno zdravilo za astmo, vendar ga nikoli ne smete zamenjati z inhalatorjem, če ga oseba potrebuje. Lahko pa vam pomaga olajšati kašelj. V raziskavi so imeli ljudje s kašljem, ki so pili mešanico instant kave in medu, večje olajšanje kašlja, kot pa ljudje, ki so pili mešanico, ki je vsebovala navaden izkašljevalec ali steroid.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.