Kakšna je interakcija med sončno svetlobo, imunskim sistemom in Covid-19?

Beautiful Young Blonde Woman At Summer Green Lawn, Enjoys The Su
Beautiful young blonde woman at summer green lawn, enjoys the sun spring and summer. Beautiful woman face. Relax concept.

Ljudje že tisočletja prepoznavajo, da ima sonce vlogo pri nastajanju in prenosu virusov.

Dr. Richard Weller je dermatolog in raziskovalec sončne svetlobe na Univerzi v Edinburghu v Veliki Britaniji. Dr. Weller je pregledal podatke Covid-19 v Združenih državah Amerike, in zdi se, da obstaja povezava med državami, ki dobijo veliko sonca in nižjo stopnjo smrtnosti. Meni, da verjetno obstaja več poti, po katerih lahko sončna svetloba in izpostavljenost soncu ugodno učinkujeta.

Ljudje že tisočletja prepoznavajo, da imajo letni časi vlogo pri pojavu in prenosu nekaterih bolezni, vključno z virusi. »Letne epidemije običajnega prehlada in gripe pozimi prizadenejo človeško populacijo kot ura,« pišejo avtorji preglednega dokumenta 2020 s strani ekipe Medicinske šole univerze Yale. Poudarjajo tudi, da sta se dva smrtonosna koronavirusa – najprej SARS, zdaj pa Covid-19, pojavila v zimskih mesecih. »To kaže, da zimsko okolje spodbuja širjenje različnih okužb z dihalnimi virusi.«

Čeprav je sezonskost številnih pogostih bolezni dihal dobro ugotovljena, nekatere morda preseneti, da strokovnjaki niso natančno določili vzrokov tega pojava. Večinoma se strinjajo, da kombinacija okoljskih dejavnikov, kot sta temperatura in vlaga, igra vlogo pri prenosu patogenov. Prav tako kot tudi človeško vedenje. Ljudje se v zimskih mesecih pogosteje v množicah zadržujejo v notranjih prostorih in zastoj zraka v zaprtih prostorih lahko poveča verjetnost širjenja mikrobov. Toda pregled na Yaleu navaja tudi sončno svetlobo kot možno razlago sezonskosti nekaterih povzročiteljev bolezni.

V nedavnem prednatisu, »ki je znanstveno delo, na katerem še ni bil opravljenega strokovnega pregleda ali uradne objave v reviji« so raziskovalci na Univerzi v Connecticutu uporabili podatke o podnebju in stopnji okužbe na ravni države, da bi ocenili verjetnost določenih okoljskih dejavnikov, in sicer temperature, vlage in ultravijolične svetlobe, ki bodo v prihajajočem poletju povzročili nižjo stopnjo okužbe s Covid-19. To ne pomeni, da bo virus izbrisan, samo pomeni, da so njegovi škodljivi učinki lahko pridušeni.

»Ko smo prebirali literaturo o drugih virusih, zlasti o SARS, prejšnjem koronavirusu, so se pojavili znaki, da UV svetloba lahko vsaj deaktivira virus na površinah in tudi zmanjša tveganje za virus ali zmanjša simptome,« pravi doktor znanosti Mark Urban, soavtor prednatisa in direktor Centra za biološko tveganje na Univerzi v Connecticutu. »Naš najboljši model napoveduje, da se bo tveganje Covid-19 to poletje v ZDA zmanjšalo, predvsem zaradi povečanja UV svetlobe, ko dnevi postajajo daljši.«

Urban pravi, da njegovi modeli vključujejo visoko stopnjo negotovosti. Nihče ne predlaga, da je vnaprej sklenjeno, da bodo ZDA poleti izkusile olajšanje Covid-19. Ampak Weller pravi, da obstaja več verjetnih mehanizmov, s katerimi bi povečana sončna svetloba lahko nasprotovala Covid-19. Skupaj z deaktivacijo virusov na površinah, lahko UV svetloba uniči delce virusa, ki se prenašajo v zraku – stališče, ki ga podpirajo raziskave z univerze Columbia in drugod.

Ampak Weller pravi, da lahko koristi sončne svetlobe presegajo zmožnost ubijanja Covid-19 zunaj telesa. Ko so ljudje izpostavljeni UV svetlobi, lahko to povzroči spremembe v človeškem telesu, ki krepijo imunski sistem in preprečujejo razmnoževanje Covid-19 in povzročanje hude bolezni. »Podatki močno kažejo, da ima sončna svetloba resnično koristi.«

Kako se človeško telo odziva na UV svetlobo

Sončni UV žarki poškodujejo celice kože na način, ki spodbuja gubice, madeže in druge znake staranja.  UV poškodba tudi poveča tveganje, da oseba zboli za kožnim rakom (ki je najpogostejša oblika raka v ZDA). Te nevarnosti so dobro uveljavljene, zato praktično vsa javna zdravstvena sporočila ljudem svetujejo, naj uporabljajo zaščitno kremo pred soncem, zaščitna oblačila in sprejemajo druge ukrepe za zaščito kože pred sončnimi žarki.

Toda nekateri zdravniki, ki so preučevali interakcijo med sončno svetlobo in zdravjem ljudi, pravijo, da so priporočila za »izogibanje soncu« preveč ostra in da lahko koristi zmernega izpostavljanja soncu brez zaščite, preprečijo, ali celo odtehtajo, tveganja.

»Spodbujati pri ljudeh fobije glede preživljanja časa zunaj na soncu je v nasprotju z našo evolucijsko osnovo – preprosto nima smisla,« pravi dr. James O’Keefe, kardiolog na Inštitutu za srčne bolezni Saint Luke v Kansas Cityju, ki je preučeval interakcije med sončno svetlobo in zdravjem ljudi. Pravi, da so se človeška bitja razvila, da živijo na prostem. »Nismo krti,« pravi in, da naša odsotnost dlak ali krzna kaže na to, da je naša koža namenjena neposrednemu izpostavljanju soncu. »Mislim, da obstaja veliko potencialnih mehanizmov, s katerimi lahko sončna svetloba koristi zdravju.«

Na vprašanja o specifikah O’Keefe odgovarja, da koža, ki je izpostavljena soncu, sprošča velike količine dušikovega oksida v krvni obtok. »Dušikov oksid ohranja žile mehke in prožne, ter jim daje površino podobno teflonu, da se trombociti ne primejo. Žile naravno proizvajajo veliko dušikovega oksida, ko ste zdravi in še posebej, ko ste mladi.« Opozarja, da so smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni, najpogostejšega vzroka smrti v ZDA, običajno najvišje pozimi, v ZDA in Evropi; ter da je odsotnost sonca in spremljajočega povečanja dušikovega oksida, lahko dejavnik, ki k temu prispeva.

Weller, dermatolog z Univerze v Edinburghu, je preučil razmerje med sončno svetlobo in dušikovim oksidom ter vplive obeh na človeško zdravje. Pravi, da lahko zvišanje dušikovega oksida, ki ga sproži sonce, pomaga zaščititi ljudi pred Covid-19 in njegovo prepričanje deloma temelji na 15-letni švedski študiji, ki je preučila še en smrtonosni koronavirus: SARS.

Prvi izbruh SARS se je zgodila leta 2002 v kitajski provinci Guangdong. Kot njegov bližji bratranec Covid-19, je SARS dihalna bolezen. Švedska skupina je pokazala, da v laboratorijskih modelih dušikov oksid preprečuje razmnoževanje virusa SARS. »Covid-19 pride v telo z vezavo na enak receptor kot virus SARS,« pravi Weller. »In ta švedska skupina je ugotovila, da dušikov oksid prepreči SARSu, da dela škodo, ker mu prepreči vezavo na ta receptor.«

Če se to laboratorijsko delo izkaže za natančno in uporabno za Covid-19, oba velika če-ja, bi to lahko bil en način, kako sončna svetloba ščiti telo pred Covid-19. Druga možnost, trdijo Weller in drugi, je povezana s »sončnim vitaminom.«

Vitamin D in Covid-19

Vitamin D je esencialno hranilo, kar pomeni, da ga človeško telo potrebuje, ne more pa proizvesti. Medtem, ko nekatera živila vsebujejo vitamin D, ljudje tradicionalno dobivajo večino vitamina D od sonca. Med izpostavljenostjo UV svetlobi, se na koži zgodi kemična reakcija, s katero se vitamin D proizvede.

Za nedavno objavljeno študijo v reviji Klinične in eksperimentalne raziskave staranja, so raziskovalci pregledali povprečno raven vitamina D med prebivalci različnih evropskih držav. Našli so povezavo med nizko stopnjo vitamina D in višjo stopnjo okužb s Covid-19, in celo Covid-19 smrtmi.

»Prejšnje študije so pokazale, da je vitamin D ščitil pred akutno okužbo dihalni poti na splošno, in starejši ljudje, skupina, ki ji vitamina D najbolj primanjkuje, so tudi tisti, ki jih Covid-19 najbolj prizadene,« pravi dr. Petre Christian Ilie, soavtor študije in vodja raziskav v bolnišnici Queen Elizabeth v Veliki Britaniji. »Naša ugotovitev je bila, da bi vnos vitamina D v normalnem obsegu, lahko pomagal.«

Ilie pravi, da obstaja več mehanizmov, s katerimi bi vitamin D lahko preprečil Covid-19. Prvič, vitamin D povečuje izražanje encima, imenovanega angiotenzin – pretvorni encim 2 ali ACE2. »Prejšnje študije so pokazale povezavo med višjimi stopnjami ACE2 in boljšimi zdravstvenimi izidi koronavirusa,« in dodaja, da je ACE2 v pljučih dokazal sposobnost zaščite pred akutno poškodbo pljuč.

Ilie pravi tudi, da ima vitamin D »več vlog« v imunskem sistemu, ki lahko okrepijo njegovo sposobnost zatiranja Covid-19. Primer: Nizke ravni vitamina D poslabšajo razvoj makrofagov – belih krvnih celic, ki jedo invazivne patogene, vključno z virusi. Pravi, da vitamin D pomaga tudi preprečevati, da bi vnetje popolnoma zblaznelo. Poleg tega obstajajo dokazi, da je nizka raven vitamina D povezana z disfunkcijo in boleznimi imunskega sistema.

Čeprav se v svoji študiji ni posebej posvetil izpostavljanju soncu, Ilie pravi, da je sončna svetloba naravni vir vitamina D. Njegova analiza se je delno oprla na študijo Evropske revije za endokrinologijo iz leta 2019, ki je, nekoliko protismerno, ugotovila, da imajo starejši odrasli, ki živijo na Portugalskem višje ravni vitamina D, kot enaka demografska skupina v sosednji Španiji in, da imajo starejši odrasli v nordijskih državah višje ravni kot tisti, ki živijo v Italiji in drugih bolj sončnih državah Južne Evrope. Medtem, ko je Covid-19 močno zadel Španijo in Italijo, so Portugalska in nordijske države doslej doživele razmeroma majhne stopnje smrti in okužbe.

Kaj razloži razlike v vitaminu D med temi državami? Avtorji študije iz leta 2019 pojasnjujejo, da prehrana, vedenje, izbira oblačil in barva kože vse vplivajo na status vitamina D. Temnejša je koža človeka, več sonca potrebuje za izdelavo vitamina D. Če se relativno temnopolti Evropejci v državah, kot sta Španija in Italija, izogibajo soncu, se intenzivno mažejo s sončno kremo in pokrivajo z oblačili, bi to lahko delno pojasnilo, zakaj so njihove ravni vitamina D nižje od portugalskih. Študija poudarja tudi, da predominantno svetlopolti prebivalci nordijski držav potrebujejo relativno malo sonca za proizvodnjo vitamina D. Tudi njihova prehrana je bogata z oljem iz jeter polenovke in druge morske hrane, ki je vir vitamina D, kar bi lahko razložilo zavidanja vredne koncentracije vitamina v tej populaciji.

Dr. Walter Willet, profesor epidemiologije in prehrane na harvardski šoli za medicino T.H. Chan je ekstenzivno preučeval vitamin D in zdravje ljudi. Pravi, da je mogoče, da prehranski dodatek vitamina D lahko nudi nekaj zaščite pred Covid-19 pri ljudeh, ki jim vitamina D primanjkuje. Medtem, ko ni širokega strokovnega soglasja o tem, kaj pomeni »normalen« ali »nizek«, ko gre za vitamin D v človeškem telesu, je raziskava iz leta 2018, na primer, ugotovila, da do 40 % odraslim Američanom vitamina primanjkuje.

Kaj naj ljudje naredijo?

Z zmernimi odmerki prehranskega dopolnila vitamina D je malo tveganj. Willet pravi, da je možno, da bi se z enim odmerkom potencialno zaščitili pred Covid-19. Priporoča pa vsakodnevno uživanje, ki vsebuje med 1000 in 2000 IE, čeprav velja za varno jemanje do 4000 IE (internacionalnih enot).

Ni pa dokazano, da je pridobivanje vitamina D iz tabletke enako učinkovito kot sončna svetloba pri višanju ravni vitamina D v telesu. Ilie pravi, da je verjetno pri uživanju prehranskih dopolnil »omejena absorpcija« in tudi nekaj preteklega dela o zdravstvenih koristi tablet vitamina D je mešanega mnenja. (Skupina v Avstraliji je sredi velikega preizkušanja, ki primerja učinke sončne svetlobe z učinki prehranskih dopolnil vitamina D, vendar rezultati še niso na voljo.)

Tudi, če bi prehransko dopolnilo lahko učinkovito dvignilo ravni vitamina D, ne bi zagotovil povečanja dušikovega oksida povezanega z izpostavljenostjo soncu, tistega, ki lahko ustavi širjenje Covid-19 v telesu. Medtem, ko izpostavljenost soncu predstavlja tveganje, se lahko koristi od preživljanja časa na soncu izkažejo za večnamensko orožje proti Covid-19.

Nekateri dermatologi, ki so preučili prednosti in tveganja sončne svetlobe nasprotno trdijo, da se najbolj resne skrbi glede kožnega raka pojavijo, ko ljudje izkusijo mehurje ali lupljenje kože po sončnih opeklinah. »Mislim, da lahko koristi izpostavljenosti (ne žgočemu) soncu prevladajo tveganja kožnega raka, »je mišljenje dr. Matthew Zirwasa, dermatologa iz Ohia, ki je objavil raziskave o UV svetlobi in kožnih boleznih. Še posebej sredi Covid-19 pravi, da ima velik smisla uživati v soncu, ne dovolj za opekline, ampak dovolj za porjavelost.

»Želim si, da bi lahko rekel, koliko sonca je dovolj, vendar tega ne vem,« je odkrit dr. Weller iz Univerze v Edinburghu. »Iz študije, ki smo jo opravili pred kratkim, vem, da je ekvivalent 20ih minut sonca v Londonu ali Edinburghu dovolj, da vpliva na krvni tlak,« kar kaže na povečanje ravni dušikovega oksida. Vendar dodaja, da je količina sonca, ki ga človek potrebuje za zvišanje vitamina D in dušikovega oksida, odvisna od barve polti človeka, količine izpostavljene kože, časa dneva, časa v letu in številnih drugih dejavnikov.

Glede odnosov med sončno svetlobo in Covid-19 je veliko več vprašanj kot odgovorov. Vendar dosedanji dokazi kažejo, da bi sonce lahko pomagalo zaščititi ljudi pred virusom.