Koronavirus – Od okužbe do ozdravitve

Vse se začne, ko se oseba okuži s SARS-CoV-2. Virus, ki največkrat vstopi v telo skozi usta, nos ali oči, preide v respiratorni sistem, kjer inkubira, preden se prikaže skozi simptome.
Koronavirus od okuzbe do ozdravitve
Koronavirus od okuzbe do ozdravitve
Trajanje Covid-19 široko varira

V začetnih tednih krize Covid-19 je bilo malo znanega o širokem razponu možnih simptomov in značilnemu napredovanju bolezni. Zdaj, v več kot tri mesece trajajočem izbruhu koronavirusa, se zdravniki in raziskovalci končno dogovarjajo o tipičnem trajanju bolezni in njenemu poteku.

Vse se začne, ko se oseba okuži s SARS-CoV-2. Virus, ki največkrat vstopi v telo skozi usta, nos ali oči, preide v respiratorni sistem, kjer inkubira, preden se prikaže skozi simptome. Inkubacijo lahko primerjamo s kokošjim jajcem, ki se razvija preden se zvali.

Znano je, da Covid-19 lahko traja že od 2 do 14 dni, preden se sprožijo prvi simptomi, z mediano od 4 do 5 dni, po poročanju ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Znane so tudi izjeme, do 19 dni. Med inkubacijo je oseba lahko nalezljiva. Še vedno pa ni znano, kako zgodaj se začne obdobje nalezljivosti. Menijo, da se to obdobje »raztresanja virusa« običajno začne 2 do 3 dni preden se pojavijo simptomi. Maksimum dosežejo okoli dneva 5 v milejših primerih in okoli dneva 10 v hujših primerih, kar je pokazala manjša študija zgodnjih podatkov, objavljena v ameriški publikaciji Narava.

Ko pa se virus enkrat prime, se simptomi navadno pojavijo postopoma, zato se oseba morda niti ne zaveda, da ima Covid-19 do 3 tedne po tem, ko je za njim zbolela.

Pri osebi se lahko v začetku pojavijo blagi ali zmerni simptomi. »Potem pa na dni 5 do 9 lahko pri nekaterih ljudeh resnično eksplodirajo in razvije se huda bolezen.«

»V tistih treh tednih lahko posameznik širi virus, ker morda ni bolan ali pa se ne počuti preveč bolnega«, pravi imunolog in zdravstveni raziskovalec Univerze Case Western Reserve v Ohiu. »Tako imate popoln nevihtni scenarij za širjenje virusa.«

Ker ni tipičnega scenarija, obstaja vrsta scenarijev
  • Najkrajša inkubacijska doba virusa je lahko le 2 dni in oseba bo imela blagi primer Covid-19, ki bo trajal le 2 tedna, kar bo skupno 14 dni od okužbe.
  • V resnejših primerih, lahko oseba trpi od 3 tednov (svetlo oranžna na grafu) do 6 tednov.
  • Med umrlimi se končni izid lahko začne hitro, kot sta 2 tedna po začetku pojava simptomov, ali do 8 tednov kasneje. Dodajte še možno 14-dnevno inkubacijsko dobo in najdaljši možni scenarij je torej 10 tednov od trenutka okužbe do smrti osebe.
Casovnica COVID-19. Od okuzbe do ozdravitve ali smrti. Koronavirus.
Kako simptomi napredujejo?

Pri bolnikih s Covid-19, ki imajo simptome, so njihovi učinki lahko zelo različni. Najbolj pogost simptom med tistimi, ki so imeli potrjeno diagnozo, je vročina, sledi ji kašelj, potem utrujenost in v hujših primerih težave z dihanjem in drugi simptomi. Vendar nekateri ljudje ne izkusijo več kot blagih, prehladu ali gripi podobnih, simptomov. Zdravniki poročajo, da nekateri ljudje s Covid-19 izgubijo sposobnost zaznavanja vonja, medtem ko nimajo nobenih drugih simptomov. Približno 80 % diagnosticiranih primerov vključuje le blage do zmerne simptome.

Napredovanje lahko poteka v fazah. Človek lahko začne z blagimi do zmernimi simptomi, razlaga profesor medicine, epidemiologije in mednarodnega zdravja iz Univerze Case Western Reserve v Ohiu. »Potem pa v dneh 5 do 9 simptomi lahko ekstremne narastejo in pri določenih ljudeh se razvije huda bolezen.«

 »Za hude oblike primerov in primerov, ko ljudje pristanejo v bolnišnici, opazimo precej velik zamik med prvim pojavom simptomov in časom, ko bolnik oslabi in potrebuje bolnišnično oskrbo,« razlaga izredna profesorica za epidemiologijo s Harvardske šole za javno zdravje.

Znanstveniki ne poznajo vseh dejavnikov vpletenih v hudih primerih bolezni, vendar vedo, da osnovna zdravstvena stanja, vključno s srčnimi boleznimi, diabetesom in težavami z dihali, povečujejo tveganje za hud primer.

Mogoče je tudi, da je »virusni odmerek« pomemben pri ugotavljanju, ali primer postane hud ali ne. To pomeni, da ima nekdo, ki je dlje časa izpostavljen veliki količini virusa, kot na primer zdravstveni delavec, večje tveganje kot nekdo, ki vdihne majhno količino.

Kako vemo kdaj je nekdo brez virusa?

Veliko je še treba preučiti o času, ko simptomi izginejo in se oseba »počuti bolje« v primerjavi s časom, ko ni več nalezljiva, še posebej med ljudmi, ki imajo blage ali nobenih simptomov.

V večini diagnosticiranih primerov bo test z brisom, opravljen 7 dni po nastopu simptomov, pozitiven. Test, opravljen po 10 dneh nastopa simptomov pa se običajno izkaže za negativnega, kar kaže, da je oseba brez virusa.

Vendar so bili tudi primeri, kjer je bil pozitiven rezultat testa do 37 dni po pojavu simptomov.

Raziskava v Ameriškem časopisu za respiratorno in kritično nego, objavljena 27.3. kaže, da je polovica ljudi, zdravljena zaradi blagih okužb s Covid-19, koronavirus nosila še 8 dni po tem, ko so simptomi izginili.

Tudi negativni testi ne zagotavljajo, da je posledic bolezni konec.

»Videli smo posameznike z dolgotrajnimi respiratornimi simptomi, vključno s kašljem, čeprav so bili negativni.« Domneva je, da ko se ti konfliktni znaki pojavijo, je oseba simptomatska, ne pa več nalezljiva, vendar to ni zagotovo znano.

Predvideva se, da bo do odkritja cepiva proti Covid-19 mililo še mesece. Medtem pa žarek upanja: več kliničnih raziskav, ki trenutno potekajo v Case Western-u in nekaterih drugih ustanovah, bi moralo kmalu razkriti zdravljenja, ki lahko pri nekaterih ljudeh zmanjšajo resnost simptomov Covid-19 in še pomembnejše, skrajšajo trajanje simptomov in nalezljivosti.