Koronavirus – vizualizacija

koronavirus_slovenija_hrvaska(1)
koronavirus slovenija hrvaska

KORONAVIRUS SLOVENIJA, HRVAŠKA IN DRUGE SOSEDE.

Objavljamo prispevek hrvaškega avtorja (@matijadukic). V članku avtor poskuša vizualno predstaviti dve ključni statistiki pandemije koronavirus. Informacije črpa iz podatkov Univerze Johna Hopkinsa. Sam pa dodaja manjše ročne popravke, kjer so podatki pomanjkljivi. V vizualizacijo vključuje Slovenijo, Hrvaško in sosednje države. Avtor razpredelnice in komentarje dopolnjuje na dnevni ravni. Prispevek je bil nazadnje dopolnjen 27.3.2020.

Dve ključni statistiki fenomena koronavirus sta še posebej uporabni in zanimivi: trenutno število aktivnih primerov in povprečna dnevna stopnja smrtnosti.

Spremljani skozi čas podata jasno sliko napredovanja virusa in trenutno stanje izbruha na globalni ravni. In še posebej, če primerjamo različne države.

KORONAVIRUS – AKTIVNI PRIMERI

Spremljanje dnevno aktivnih primerov (potrjeni primeri, brez smrti in brez ozdravljenih primerov) namesto skupnega števila primerov (ali samo novega števila primerov), omogoča boljši vpogled v trenutno širitev bolezni in bremena na zdravstveni sistem države na določen dan.

Primerjava nekaterih najbolj prizadetih držav na ta način omogoča hiter posnetek trenutnih globalnih »vročih točk«. Pripisani so tudi datumi, ko so države uradno vstopile v karanteno (vir je Wikipedia). Čeprav so bila v večini primerov postopoma uvedena že zaprtja (po regiji in obsegu).

aktivni primeri

Takoj vidimo, da je zaprtje na Kitajskem delovalo, saj je število aktivnih primerov upadlo tri tedne po tem, ko je šlo mesto Wuhan v karanteno. To nam daje razlog za verjeti, da bomo lahko videli podobne rezultate v drugih državah. Združene države Amerike imajo sedaj več aktivnih primerov kot jih je kdaj imela katerakoli druga država, in ni videti, da bi se upočasnjevalo.

Zdaj pa poglejmo te države, ampak vse iz enake izhodiščne točke – z dnem, ko je število primerov preseglo 100:

aktivni primeri od 100. primera naprej

Medtem, ko imajo Španija in številne druge evropske države (z izjemo Skandinavskih) podobne poti Italiji, vidimo Južno Korejo in Japonsko na drugi strani spektra.

Tu so enaki podatki za Hrvaško in ostale države v regiji:

koronavirus slovenija, hrvaška in sosede

Tukaj pa nekatere izmed teh držav (še z nekaj drugimi državami za primerjavo) z enako izhodiščno točko:

koronavirus slovenija

Sprva je število primerov v Sloveniji hitro naraščalo, vendar se je rast od takrat upočasnila. Še posebej v primerjavi s sosednjima Avstrijo in Italijo.

NOVI PRIMERI

Medtem, ko število aktivnih primerov kaže trenutni vpliv bolezni na državo, nam število novih primerov na dan pove, kako hitro se širi.

dnevni novi primeri v 5 dneh

Dobra novica je, da se je, natančno dva tedna odkar je Italija v karanteni, začelo število novih primerov na dan zmanjševati. Slaba novica pa je, da v Združenih državah trenutno potrjujejo več novih primerov koronavirusa na dan, kot so jih potrjevali kadarkoli v katerikoli drugi državi. In dokler ne vidimo učinkov prvih karanten, bo število le še naraščalo.

VSAKODNEVNO ŠTEVILO SMRTI

Ker je testiranje zelo omejeno v nekaterih državah in široko razširjeno v drugih, primerjava samo potrjenih primerov najverjetneje ne prikazuje pravilnih rezultatov. Vendar pa je poročanja o številu smrti zaradi koronavirus -a malo verjetno premalo, zato je verjetna bolj natančna meritev dejanskega širjenja in vpliva bolezni.

Tudi spremljanje dnevnega števila smrti (povprečno v treh dneh), namesto skupnega števila smrti, omogoča boljši pregled trenutne situacije.

tridnevno povprečje smrti

Vidimo, da je situacija koronavirus v Italiji 5x hujša kot je kadarkoli bila na Kitajskem. Vendar pa nedavni podatki kažejo, da je mogoče dosegla vrhunec. Na žalost pa gre Španija v podobni smeri. Medtem, ko je Nemčiji (s skoraj enakim številom aktivnih primerov kot v Španiji) še vedno uspelo ohraniti nizko stopnjo smrtnosti.

Sedaj pa poglejmo te države, zopet v isti izhodiščni točki – v tem primeru na dan, ko je število smrti doseglo 5 na dan:

koronavirus smrt

Prva in najbolj zaskrbljujoča stvar, ki jo opazimo je, da je Španija dosegla skoraj 700 smrti na dan, še v hitrejšem času kot jih je Italija.

Zanimivo pa je, da so Kitajska, Iran in Italija sledile zelo podobnim potem. Prvi vrh so dosegle 22 dni po tej začetni točki, ki mu je sledil še drugi vrh nekaj dni kasneje. Upajmo, da bo dnevno število smrti zdaj začelo padati v Iranu in Italiji, tako kot je na Kitajskem.

Za popolno sliko je tukaj skupno število smrti v teh državah:

wuhan koronavirus

VEČJA SLIKA

In na koncu še posnetek trenutne globalne situacije:

koronavirus smrti globalno

Medtem, ko se je nekaj posameznih držav mogoče izognilo nevihti, je jasno, da smo globalno še vedno v začetnih fazah te pandemije, saj število aktivnih primerov in smrti na dnevni ravni še naprej eksponentno narašča. Na žalost se bo situacija najprej še poslabšala, preden se izboljša.

Vendar, če bomo pametni, se bo izboljšala!