fbpx

Nenavadne prakse za zdravljenje prehlada

Če mogoče želite preizkusiti alternativno zdravljenje, smo poiskali nekaj najbolj nenavadnih zdravil proti prehladu in gripi, ki jih ljudje po svetu uporabljajo. Nekatere prakse so zares nenavadne.

Indija – Kurkumino mleko

Skodelica toplega mleka je ena stvar, vendar haldi ka doodh je povsem nekaj drugega. Nahodni domačini že dolgo začinjajo mleko z zajetnim odmerkom kurkume, bogate z antioksidanti in dodatkom ingverja, medu ter črnega popra v zrnu. Zdravilne moči kurkume, cenjene v ajurvedi, lajšajo tudi prebavne motnje in zobobol.

Nemčija – Polžji sirup

Nad sluz s sluzjo? Izvleček polža oziroma sestavine iz sledi, ki jo polži puščajo za seboj, že dolgo uporabljajo za lajšanje vnetega grla. V zadnjih časih pa se ga veliko uporablja za krepitev lepotnih lastnosti krem za kožo. V Nemčiji še vedno lahko v lekarni brez recepta za izkašljevanje kupite avtentični »polžji sirup«, ki je na srečo na voljo v ne polžastem okusu ananasa.

Kitajska in Vietnam – »Kovančenje« (ang. Coining)

Šalčkanje – stoletja stara kitajska praksa vakumiranja vročih skodelic na ključne točke na koži, poveča pretok krvi in energijo chi, izvleče vse vaše težave skozi kožo. »Kovančenje« ali cao gio deluje na podoben princip. Najprej vzamete tigrovo mast (ali mentolovo ali evkaliptovo olje) in jo razmažete po celotnem hrbtu. Potem vzamete kovanec ali predmet s podobnim grobim robom in ga praskate po koži, okoli hrbtenice ali reber, dokler ne nastane rdečica. Postopek naj bi olajšal bolečine, čeprav jih lahko mimogrede tudi nekaj ustvari.

Iran – Pretlačena repa

Blažena koreninska zelenjava, polna vitamina C in kalcija, je v ljudski medicini glasilka kot čistilka krvi. V Iranu si namesto kurje juhice privoščijo krožnik poparjene ali pretlačene repe, ki naj bi pomagala tudi tanjšati gosti sluz pri prehladnih obolenjih.

Japonska – Umeboshi

Super slana vložena sliva, ki zahodnjaškim očem na pogled izgleda podobna rožnati marelici, vsebuje visok delež citronske kisline. Izredno jo hvalijo glede njenih antibakterijskih kvalitet. Namočite jo lahko v zeleni čaj ali skledo riževe kaše, ki človeku prija, če se ne počuti najbolje. V japonskih trgovinah z bomboni lahko najdete hrustljavo verzijo bombona, ki se imenuje karikari ume. Umeboshi velja za enako preventivno mantro kot pri nas »jabolko na dan«.

Hong Kong – Juha iz kuščarja

Vam lahko nekaj hladnokrvnih bitij zniža povišano telesno temperaturo? V tej juhi se skupaj z jamom in kitajskimi datlji dušijo posušeni kuščarji, ki v juhi potem razpadejo. Nekateri jih kuhajo tudi v riževem vinu za eliksir, ki lahko okrepi ljubezensko življenje, medtem, ko hkrati zdravi prehlad. Na uličnih tržnicah in celo v lekarnah, običajno suhe kuščarje prodajajo po dva skupaj, moškega in žensko,  da v svojem eliksirju prejmejo energijo obeh spolov. Sicer ni znanstvenih dokazov o pozitivnih učinkih juhe, vsekakor pa ob bolezni nadomesti izgubljeno tekočino in pomaga očistiti sinuse.

Nizozemska – Slani sladki koren

Za nepoznavalce, domača Ricola v regiji Severnih morij, je super slana janeževa različica blažila za vneto grlo. Za Nizozemce temeljnega pomena in ne kot sladkarija. Svojo pastilo jemljejo zelo resno in poročali so, da jih povprečni državljan na leto zaužije skoraj 2 kilograma.

Vzhodna Evropa – Gogol Mogol

Gogol Mogol ali tudi Kogel Mogel in Gogli-Mogli je za nekatere božična pijača, za druge pa prva obrambna linija proti vnetemu grlu. Slovanski jajčni liker je izdelan iz stepenih rumenjakov, toplega mleka, vanilije, muškatnega oreščka in medu. Nekje dodajo še žličko sladkorja in stopljenega masla. Za odrasle pa še šilce ruma, konjaka ali domače slivovice. Jajce in med lahko pomagata olajšati vneto grlo, toplo mleko in žgana pijača pa nedvomno pomagata tudi pri spanju.

Maroko – Česnova omleta

Medtem, ko številne kulture izkoriščajo prednosti uživanja celih strokov česna zaradi sestavine alicin, ki krepi zdravje in ima protivirusne lastnosti, maroški način uživanja ublaži močni okus s pripravo jedi za brunch. Pripravljena je podobno kot španska tortilja, je tanka in podobna quiche-u, z izdatno količino sesekljanega česna, čebule in popra, kuhana na oljčnem olju.

Tajska – Juha Tom Yum Goong

Znamenita tajska kislo pekoča juha, s kozicami, ingverjem, koriandrom, limonino travo, čilijem in listi kombave (vrsta limete) je morda našla svoje mesto kot zdravilo proti prehladu, zaradi dejstva, da začinjena hrana odpre sinuse, čeprav samo začasno.

Finska – Vroč sok iz črnega ribeza

Kot  pomarančni sok ali topli čaj z limono je nordijska pijača polna vitamina C in antioksidantov. Če boste imeli kdaj priložnost, za malo močnejšo verzijo prosite za glögi, zimsko kuhano vino, ki običajno vsebuje precejšnjo količino temnega soka.

Južna Koreja – Kimči

Pikantna mešanica fermentirane zelenjave kot je kitajsko zelje, daikon redkev in kumare, v pasti rdečega čilija ni samo priljubljena, ampak vsebuje tudi visoke vrednosti železa in vitamina A in B. Ko se ne počutite najbolje bi jo zlahka lahko imeli kot prilogo k vsakem obroku. V zadnjih letih so krožile tudi govorice in ugibanja, da naj bi uživanje kimčija v večjih količinah celo pomagalo domačinom pri odganjanju prašičje gripe in SARSa. 

Japonska – Tamagozake

Japonski bratranec jajčnega likerja se bori s prehladom z alkoholno dozo beljakovin. Klasični recept veleva surovo vmešano jajce, med in vroč sake, ki se ga spije na dušek. Medtem, ko starši danes verjetno ne strežejo napitka svojim otrokom, so ga vsem verjetno pred leti večkrat postregle babice.

Nigerija – Nsala

Posušene ribe, kozje meso, drobnica – nigerijska različica kurje juhice ne varčuje s sestavinami za okus. Niti s poprom. Nasala, ki se imenuje tudi poprova ali bela juha, velja za glavno blažilno hrano  pri prehladu.  V uteho jo postrežejo tudi ženskam, ki so pravkar rodile, da si opomorejo.

Tajvan in Kitajska – Sirup iz kumkvata

Citrusno sadje, ki izvira iz Kitajske, pogosto skuhajo v sladek sirup, iz katerega si nato pripravijo čaj ali pa ga preprosto vmešajo v vročo vodo, da olajšajo bolečine vnetega grla. Drznejše brbončice pa lahko preizkusijo tudi drugo različico zdravila, kar je sesanje slanega, vloženega kumkvata.

Španija – Česnov čaj

Česnov čaj s čajno žličko medu je zelo znano domače zdravilo za prehlad in gripo v Španiji. Olje, ki česnu daje oster okus zavira kašelj in deluje kot dekongestiv.

Škotska – Rum in poprova meta

Za lajšanje prehlada in gripe se na Škotskem ljudje odločijo za vroč rum z dodatkom poprove mete. Uživanje te tekočine naj bi sprostilo zaprte dihalne poti.

Kitajska – Pelin

V nekaterih domovih ljudje kurijo posušene liste pelina, ki naj bi imeli antiseptični učinek. Verjamejo, da preprečijo širjenje bacilov prehlada in gripe in da ščitijo pred širjenjem okužbe. Listi pelina imajo antibakterijske lastnosti in v kitajski medicini jih uporabljajo v različnih oblikah. Kljub temu je najbolje, da se ob prehladu in gripi izogibate vdihavanju dima, saj draži dihala in lahko še bolj omeji dihalne poti.

Čebulni sok

Praksa, ki jo v ljudski medicini uporabljajo že generacije, v Evropi, Izraelu in tudi staroselski Ameriki, obljublja, da deluje bolje kot je slišati. Nasekljano ali narezano čebulo položite v skledo in jo pokrijete s sladkorjem ali medom. Sladilo izvabi ven naravne sokove čebule bogate z vitamini B in vitaminom C in je v takšni obliki domnevno bolj prijeten za uživanje.

Juha iz volovega repa

Juha, ki za osnovo uporablja goveji rep, ki ga mnogi  štejejo med drobovino, je v mnogih kulturah strašno blažilna med prehladom. Tajska različica običajno vsebuje čili, Indonezijci rep najprej ocvrejo ali popečejo na žaru, v Veliki Britaniji pa blagovna znamka Heinz prodaja bolj mešano, paradižnikovo konzervirano različico, ki je včasih lahko zelo priročna.