Obisk bazena v času koronavirusa

Happy Young Family Have Fun On Swimming Pool
happy young family have fun on swimming pool at summer vacation ** Note: Slight blurriness, best at smaller sizes

Strokovnjaki pravijo, da ni dokazov, da bi se koronavirus širil preko vode, vendar to še ne pomeni, da je obisk bazena brez nevarnosti.

Bazeni so poleti zopet odprli svoja vrata. Ljudje so po mesece dolgi karanteni in vedno toplejši klimi ponovno drli na bazene. Vsem prija osvežitev v prijetni vodi in na toplem zraku.

Namakanje v bazenu je lahko točno to, kar potrebujemo, da se ohladimo in znebimo stresa v času pandemije Covid-19. Vendar pa je pomembno, da bazeni varno operirajo. Kot vse aktivnosti izven doma, tudi obisk bazena vključuje preživljanje časa okoli drugih ljudi. Če se ne upošteva ustreznih varnostnih priporočil, obstaja možnost tveganja okužbe.

Ob obisku bazena, imejte v mislih naslednje:

Voda zagotavlja varnostno mrežo

Preden vstopite v bazen, preglejte in raziščite okolico. Vedno obstaja tveganje, da se v bazen pride ohladiti množica ljudi, zato že preden vstopite vanj poglejte okoli sebe. Ocenite, kako se boste oddaljili vsaj 2 metra od ljudi, če niso del vašega gospodinjstva. Če imate občutek, da se ne morete primerno distancirati, razmislite o obisku drugega bazena. Lahko pa poskusite plavati tudi ob drugem delu dneva, ko je na bazenu mogoče manj ljudi.

Strokovnjaki pravijo, da glede vode ni potrebno toliko skrbeti, kot glede ljudi okoli nas. Ljudje najverjetneje ne nosijo mask med plavanjem. Skozi mokro masko je dihanje tudi oteženo, zato jih v bazenih ni priporočljivo nositi.

Dokazi kažejo, da voda v bazenu zagotavlja nekolikšno varnostno mrežo. Po poročanju ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, ni dokazov, da se Covid-19 širi skozi vodo v bazenih. Delno je to zaradi tega, ker klor uniči Sars-Cov-2 in tudi preprečuje virusnim delcem, da bi plavali po bazenu. Klor pomaga zagotoviti oksidacijo, ki je potrebna za povezavo uničenega koronavirusa z nevtralnim prostim klorom. S tem se lahko ujame v filtre, ki vodo ohranjajo čisto.

Osebje bazena mora le-tega 24 ur na dan klorirati, vsako uro pa preverjati klor in pH ravni. Vendar je to običajni proces v vseh časih, tudi takrat, ko koronavirus ni prisoten.

Čeprav klor zagotavlja zaščito z uničenjem koronavirusa v vodi, morate še vedno ohranjati 2-metrsko razdaljo od vseh ljudi, ki niso z vami v gospodinjstvu. Najbolje je tudi, da se izogibate vodnim igram in igram v vodi z žogo. Te lahko hitro pripeljejo do neupoštevanja socialnega distanciranja.

Preskočite tuš po plavanju, če je prha za tuširanje v notranjih prostorih

Nekateri bazeni nekoliko olajšajo potrebno varno razdaljo med ljudmi z zmanjšanjem števila kapacitet v bazenu in na površini ob bazenu. Vendar jih večina ne upošteva, da ljudje ne bodo enakomerno razporejeni po različnih območjih kopališča.

Zunaj bazena pa sledite običajnim Covid-19 varnostnim praksam: nosite masko in vzdržujte 2-metrsko razdaljo od drugih ljudi. Zdaj ni čas za posedanje ob robu bazena. Nekatera kopališča so zaradi koronavirusa celo umaknila ležalnike in stole.

Na obiskanem bazenu lahko prodajajo hrano in pijačo. Vendar tudi, če je hrana na voljo, je priporočljivo, da jeste in pijete šele, ko pridete domov. Izogibajte se uživanju hrane in pijače, ko ste na bazenu, ker si boste morali sneti masko. Razen, če je mogoče dovoljeno, da si malico prinesete s seboj in jo zaužijete na varni razdalji od drugih ljudi.

Priporočljivo je tudi, da se po plavanju oprhate doma. Tuširanje v notranjem komunalnem prostoru je malo kočljivo. Tam je lahko višje tveganje za širjenje Covid-19, ker je v prhah stalen zrak. Pod prho boste tudi bližje ljudem, ki najverjetneje ne nosijo mask med tuširanjem.