12 živil, ki vsebujejo več vitamina C, kot pomaranče

Vitamin C ne more dejansko preprečiti prehladov, lahko pa pomaga skrajšati dolžino trajanja bolezni in zmanjša resnost vaših simptomov.
Orange Juice And Oranges With Leaves
Glass of fresh orange juice with group of orange on orange color background with copy space. Orange juice and oranges with leaves on orange background

Sicer študije dokazujejo, da uživanje vitamina C ne more dejansko preprečiti prehladov, lahko pa pomaga skrajšati dolžino trajanja bolezni in zmanjša resnost vaših simptomov. 

Pomaranča, ki ima sloves, da je nabita z vitaminom C, ga z vsebnostjo 69,7 mg (srednje velika pomaranča) dejansko vsebuje manj kot vrsta drugega sadja in zelenjave.

Uživajte ta živila polna vitamina C in zgradite obrambo svojega telesa pred gripo in prehladom.

 1. Čili

Polovica skodelice nasekljanega ali na kocke narezanega čilija vsebuje 107,8 mg vitamina C. Raziskovalci pa so odkrili tudi, da kapsaicin, sestavina zaradi katere so čiliji pekoči, lajša bolečine v mišicah in sklepih.

 1. Rdeča paprika

Skodelica nasekljane rdeče paprike vsebuje skoraj trikrat več vitamina C kot pomaranča – 190 mg. Rdeče paprike so tudi odličen vir vitamina A, ki pripomore k zdravim očem.

 1. Zelena paprika

Skodelica nasekljane zelene paprike ga sicer vsebuje manj kot njena sladka različica, vendar je pri 120 mg še vedno skoraj 200 % priporočenega dnevnega vnosa. Zelena paprika je tudi zelo dober vir vlaknin.

 1. Ohrovt

Poleg tega, da  vsebuje dvakratni priporočen dnevni vnos vitamina A in sedemkratni vitamina K, ena skodelica ohrovta priskrbi še 80,4 mg vitamina C. S hranilni polna zelenjava vsebuje tudi pomemben odmerek mineralov in maščobnih kislin.

 1. Brokoli

Ta križata zelenjava poleg dobre mere hranilnih vlaken, pri samo 30 kalorijah na porcijo, vsebuje kar 132 mg vitamina . Nekatere raziskave kažejo, da ima brokoli lahko tudi lastnosti preprečevanja raka.

 1. Papaja

Raziskave kažejo, da uživanje papaje lahko pomaga pri čiščenju vaših sinusov, čiščenju kože in utrjevanju vaših kosti. Skodelica papaje vsebuje 88,3 mg vitamina C.

 1. Jagode

Skodelica tega super sadja vsebuje 84,7 mg vitamina, plus zdrave odmerke folatov in drugih sestavin, ki dokazano vplivajo na zdravo srce. Nepričakovana korist jagod pa je, da naravno pomagajo pri zdravju vaših zob.

 1. Cvetača

Ne glede na to ali jo skuhate na pari, pripravite v pire ali popečete, majhna glavica cvetače priskrbi 127,7 mg vitamina C, 5 g vlaknin in 5 g beljakovin.

 1. Brstični ohrovt

To majhno zelje je polno fitohranil in vlaknin, ki naj bi preprečevala raka ter kar 74,8 mg vitamina. Če vas njihov grenak okus običajno odvrne, lahko njihovo naravno sladkost privabite s tem, da jih popečete.

 1. Ananas

Poleg 78,9 mg vitamina C, vsebuje bromelanin, prebavni encim, ki pomaga pri prebavi hrane in preprečuje napihnjenost. Bromelanin deluje tudi kot naravno protivnetno sredstvo, ki pripomore k hitrejšemu okrevanju po naporni vadbi.

 1. Kivi

Dva sadeža vsebujeta približno 137,2 mg vitamina C. Kosmato sadje pa je tudi bogato s kalijem in bakrom.

 1. Mango

Okusite trope  za 122,3 mg dviga vitamina C. Mango je tudi odličen vir vitamina A, ki prav tako igra ključno vlogo pri imunosti in skrbi za zdrave oči.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.