Sicer študije dokazujejo, da uživanje vitamina C ne more dejansko preprečiti prehladov, lahko pa pomaga skrajšati dolžino trajanja bolezni in zmanjša resnost vaših simptomov.
Pomaranča, ki ima sloves, da je nabita z vitaminom C, ga z vsebnostjo 69,7 mg (srednje velika pomaranča) dejansko vsebuje manj kot vrsta drugega sadja in zelenjave.
Uživajte ta živila polna vitamina C in zgradite obrambo svojega telesa pred gripo in prehladom.
Polovica skodelice nasekljanega ali na kocke narezanega čilija vsebuje 107,8 mg vitamina C. Raziskovalci pa so odkrili tudi, da kapsaicin, sestavina zaradi katere so čiliji pekoči, lajša bolečine v mišicah in sklepih.
Skodelica nasekljane rdeče paprike vsebuje skoraj trikrat več vitamina C kot pomaranča – 190 mg. Rdeče paprike so tudi odličen vir vitamina A, ki pripomore k zdravim očem.
Skodelica nasekljane zelene paprike ga sicer vsebuje manj kot njena sladka različica, vendar je pri 120 mg še vedno skoraj 200 % priporočenega dnevnega vnosa. Zelena paprika je tudi zelo dober vir vlaknin.
Poleg tega, da vsebuje dvakratni priporočen dnevni vnos vitamina A in sedemkratni vitamina K, ena skodelica ohrovta priskrbi še 80,4 mg vitamina C. S hranilni polna zelenjava vsebuje tudi pomemben odmerek mineralov in maščobnih kislin.
Ta križata zelenjava poleg dobre mere hranilnih vlaken, pri samo 30 kalorijah na porcijo, vsebuje kar 132 mg vitamina . Nekatere raziskave kažejo, da ima brokoli lahko tudi lastnosti preprečevanja raka.
Raziskave kažejo, da uživanje papaje lahko pomaga pri čiščenju vaših sinusov, čiščenju kože in utrjevanju vaših kosti. Skodelica papaje vsebuje 88,3 mg vitamina C.
Skodelica tega super sadja vsebuje 84,7 mg vitamina, plus zdrave odmerke folatov in drugih sestavin, ki dokazano vplivajo na zdravo srce. Nepričakovana korist jagod pa je, da naravno pomagajo pri zdravju vaših zob.
Ne glede na to ali jo skuhate na pari, pripravite v pire ali popečete, majhna glavica cvetače priskrbi 127,7 mg vitamina C, 5 g vlaknin in 5 g beljakovin.
To majhno zelje je polno fitohranil in vlaknin, ki naj bi preprečevala raka ter kar 74,8 mg vitamina. Če vas njihov grenak okus običajno odvrne, lahko njihovo naravno sladkost privabite s tem, da jih popečete.
Poleg 78,9 mg vitamina C, vsebuje bromelanin, prebavni encim, ki pomaga pri prebavi hrane in preprečuje napihnjenost. Bromelanin deluje tudi kot naravno protivnetno sredstvo, ki pripomore k hitrejšemu okrevanju po naporni vadbi.
Dva sadeža vsebujeta približno 137,2 mg vitamina C. Kosmato sadje pa je tudi bogato s kalijem in bakrom.
Okusite trope za 122,3 mg dviga vitamina C. Mango je tudi odličen vir vitamina A, ki prav tako igra ključno vlogo pri imunosti in skrbi za zdrave oči.