9 načinov, ki na hitro ublažijo simptome prehlada

Dejstvo je, da odrasel človek zboli za prehladom povprečno trikrat na leto, vsak prehlad pa traja v povprečju 9 dni.
Young Woman Relaxing Holding Cup With Lemon Tea. Girl Dreams Loo
Young woman relaxing holding cup with lemon tea. Girl dreams looking out the window . Young female thinking while drinking lemon tea at home.

Praskanje v grlu, težka glava, boleče telo – ja, nekaj se vas loteva…ponovno. Dejstvo je, da odrasel človek zboli za prehladom povprečno trikrat na leto, vsak prehlad pa traja v povprečju 9 dni. Vendar se vam ni potrebno takoj vdati. Pripravili smo nasvete, ki na hitro ublažijo simptome prehlada.

Pijte dovolj tekočin in ostanite hidrirani

Pitje vode ali sokov vam lahko pomaga ublažiti simptome kot so vneto grlo ali zamašen nos. Zapomnite pa si, da se izogibajte alkoholnim pijačam in zelo sladkim pijačam, ker s tem preprečite dehidracijo. Če pa je vaše grlo preveč raskavo in težko požirate pa poskusite uživati koščke ledu.

Poskusite grgrati slano vodo

Z raskavim grlom se spopadite s polovico čajne žličke soli, ki jo vmešate v kozarec tople vode. Sol iz vaših tkiv v grlu veže nase odvečno vodo, kar zmanjša vnetje in očisti sluz ter dražila iz zadnjega dela grla. Splakovanje prav tako odplakne bakterije in viruse, zato pomaga že v primeru, če se vas prehlad šele loteva in ga že v štartu želite zatreti.

Poskusite uporabiti pršilo za nos

Če uporabite pršilo za nos, na solni osnovi, takoj ob pojavu simptomov prehlada, lahko ta zmanjša njihov vpliv, s tem ko navlaži suhe nosne poti in razrahlja sluz, ki jo prehlad povzroča. Drug predlog je tudi, da se oprhate z vročo vodo. Topla vlaga pomaga očistiti in odpreti nosne poti.

Domača lekarna in zdravila brez recepta

Priskrbite si proti bolečinske tablete proti občutljivosti telesa in za zbijanje nizke povišane telesne temperature. Zdravila brez recepta proti alergijam pomagajo s simptomi kot so smrkav nos in solzenje oči. Zdravila za alergije, ki vsebujejo dekongestive pa vam pomagajo odpreti sinuse in pomagajo, da ostanete zbrani, v kolikor morate biti.

Poskusite dodati kanček medu v vodo

Stari dobri med prav tako dobro deluje pri borbi s prehladom (in še odličnega okusa je!). Uživajte ga direktno iz kozarčka – eno ali dve jedilni žlici ali si ga vmešajte v čaj. 

Vzemite si dan bolniške

Vaše telo se bolje bori z virusi, če ste spočiti, zato je spanec vaš najboljši prijatelj, če ste bolni. Če pa že morate v službo, se poskusite izogibati sodelavcem po svojih najboljših močeh, saj ste v prvih dneh prehlada najbolj nalezljivi. Da preprečite širjenje bacilov, si pogosto umivajte roke ali uporabite razkužilni gel.

Privoščite si kurjo juhico 

Če že srkate veliko tekočin (sokov in vode), lahko posrkate tudi kurjo juhico z rezanci. Raziskava v ameriški publikaciji, ki informira glede zdravega načina življenja, je pokazala, da ima juha dejansko nekaj dobrodejnih učinkov na zdravje.  Če ne, nam pa vseeno izredno prija in nas potolaži v dneh, ko se ne počutimo najbolje.

Poskusite z lahko obliko fizične aktivnosti

Če vam prija malo gibanja, lahko rahla nenaporna vadba dejansko okrepi imunski sistem. Srčni utrip naj ne preseže 100 utripov na minuto, kar običajno velja za lahkoten sprehod ali sproščujočo seanso joge.

Uživajte s hranili polna živila 

Zadnja stvar, ki jo želite ko ste bolni je, da uživate mastno, ne hranilno hrano. Namesto tega se osredotočite na zdravo prehrano, ki vam pomaga podpirati imunski sistem. To pomeni, da uživajte hrano, ki ima visoko vsebnost beljakovin kot so pusto meso, ribe, fižol, s polnozrnatimi prilogami kot je rjavi riž in veliko mero zelenjave, ki je bogata z antioksidanti.

Kdaj obiskati zdravnika

Če se v roku parih dni počutite slabše, imate vročino, bruhate ali imate vedno močnejši glavobol, obiščite zdravnika, saj so to znaki, da najverjetneje nimate običajnega prehlada in boste verjetno potrebovali protivirusna zdravila, antibiotike ali drugo zdravljenje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.