Jesen in vaše zdravje

Mature couple having a walk
Mature couple having a walk holding each other tight still in love with each other

Jesen je uradno tu in z njo mnogo aktivnosti v katerih lahko uživamo v tem letnem času. Kot pri vsakem letnem času, so tudi jeseni določene stvari, ki negativno vplivajo na naše zdravje, če nismo pazljivi. Nimamo v mislih le prehlada in gripe, paziti moramo tudi na druge zdravstvene težave. Poglejmo nasvete za jesen in vaše zdravje.

Jesenske temperature

Temperature jeseni niso tako stabilne kot tiste poleti in pozimi. Jesenske nihajo od jutra do poldneva in večera. Ob ekstremnih dneh lahko dnevne temperature dosežejo tudi do 25°C in ponoči padejo na 10°C ali manj. Zaradi tega je pomembno, da se temu primerno oblečemo, če preživljamo čas zunaj na prostem. Preverite vremensko napoved in se vašim planom primerno oblecite, da bo udobno vam in ugodno za vaše zdravje.

Jesenska hidracija

Vaše telo v jesenskem času potrebuje vodo ravno toliko kot v poletnem. Čeprav je ne izgubimo toliko zaradi potenja, je še vedno zelo pomembno, da jo uživamo v zadostnih količinah. Jesenski veter in hlad ustvarjata suh zrak, ki ga dihamo in ta suhost dehidrira telo tako kot potenje v vročih dneh. Preživljanje več časa doma, v ogrevanih stanovanjih in hišah, ravno tako pripomore k suhemu zraku, ki pogosto vodi k razdraženosti pljuč in kože. S hidracijo boste poskrbeli, da se bo vaše telo uspešno borilo proti nastali suhosti, zato popijte dovolj tekočine, da vzdržujete raven telesne hidracije.

Jesenske alergije

Tudi sezonske alergije niso le za poletni čas. Čeprav si ogromno ljudi želi drugače, se lahko alergije pojavijo in povzročajo probleme vse do konca jeseni. Dejstvo je, da jesensko odpadlo listje lahko prispeva k razvoju zunanje plesni in spor, ko padli listi in kupi lesa poskrbijo za idealno skrivališče teh sprožilcev alergij.  Sezonske alergije lahko do začetka zime kontrolirate – ne hodite ven v jutranjih urah, izogibajte se odprtim poljem ali s plevelom pokritim površinam, pogosto se prhajte in jemljite priporočena zdravila brez recepta ali predpisana zdravila na recept.

Poskrbite tudi, da v vašem domu odstranite dejavnike za sprožanje alergij. Če ne, se lahko zgodi, da boste s preživljanjem vedno več časa v notranjih prostorih, vzdrževali alergene snovi za sprožanje kihanja skozi celo leto. Odličen način, da se v bivalnih prostorih znebite povzročitelje alergij je, da pred zimo pobrišete ves prah – v vašem domu, avtu in pisarni. Poskrbite, da očistite vse odeje in rjuhe pred uporabo in se za dodatne preventivne ukrepe glede alergij v notranjosti posvetujte s svojim zdravnikom.

Jesenska rekreacija

Enostavna zunanja opravila kot je grabljenje listja upoštevajte kot vrsto rekreacije, zato poskrbite za varnostne ukrepe preden zagrabite grablje ali metle, da pospravite odpadlo listje, ki se nabira na vaših dvoriščih. Za preprečitev mišičnih bolečin ali bolečin v križu, se pred vrtnimi opravili primerno ogrejte, saj to pripomore k sproščenim mišicam in preprečuje poškodbo, v kolikor boste pretiravali s telesnim naporom. Pomembno je, da delo prilagodite in si vzamete počitek, ko ga potrebujete, še posebej, če niste v dobri fizični pripravljenosti.

Z upoštevanjem enostavnih nasvetov in previdnostnih napotkov glede sezonskega zdravstvenega stanja, bo vam in vaši družini pomagalo, da boste sproščeno uživali v jeseni, brez da bi vas zdravstvene težave pri tem ovirale.