Magnezij ima vitalno vlogo pri našem zdravju

bigstock–220879843
Food is source of magnesium (Mg). Various natural food rich in vitamins. Useful food for health and balanced diet. Prevention of avitaminosis. Small cutting board with name of magnesium. Top view

Telo potrebuje minerale, da lahko doseže optimalno zdravje. Eden izmed najbolj pomembnih mineralov, ki ga telesu lahko zagotovimo je makro mineral magnezij. Minerali v sledovih, kot sta železo in cink, zadostujejo v majhnih količinah. Ravno obratno pa makro minerale, kot je magnezij, potrebujemo v večjih odmerkih. Na žalost več kot 60 % posameznikov ne zaužije količine, ki je priporočena za dnevni vnos magnezija. Večino mineralov naše telo pridobi s hrano, ki jo uživamo. Lahko pa se zgodi tudi, da moramo zaužiti minerale v obliki prehranskega dopolnila, še posebej, če nam jih primanjkuje. Poglejmo podrobneje magnezij, zakaj je dober za telo in katera hrana ga vsebuje največ.

Dejstvo, ki temelji na dokazih je, da ima magnezij veliko pozitivnih učinkov. Odličen je za delovanje možganov in srca in v telesu ima več različnih pomembnih vlog. Pravzaprav vsaka celica v našem telesu vsebuje magnezij in ga potrebuje za svoje delovanje. Magnezij je vključen tudi v več kot 600 kemičnih reakcij v telesu. Od ustvarjanja energije, formacije beljakovin, regulacije živčnega sistema, vzdrževanje genov in celo gibanja mišic.

Ogromno vlogo ima pri fizični zmogljivosti, na primer, ko telovadimo. Naše telo bo med gibanjem potrebovalo med 10 in 20 % več magnezija kot v mirovanju in ob počitku. Odvisno je sicer, s katero fizično aktivnostjo se ukvarjamo. Če med vadbo občutimo bolečine, je to pogosto zaradi nastanka mlečne kisline, ki je posledica pomanjkanja magnezija. S povečanjem vnos magnezija, bo ta pomagal krvnemu sladkorju do mišic, kjer bo uničil mlečno kislino in zmanjšal raven bolečine. Nekatere študije predlagajo, da so ljudje z višjim vnosom magnezija dosegali boljše rezultate pri teku, plavanju ali kolesarjenju. Mnenja o tem niso enotna. Kot že omenjeno, magnezij igra ključno vlogo pri delovanju možganov. Nekatere študije so pokazale, da je pri posameznikih z nižjo vsebnostjo magnezija tveganje za razvoj depresije povečano za kar 22%. Čeprav je treba opraviti še več raziskav, da bi natančno ugotovili, kako magnezij koristi razpoloženju.

Magnezij lahko koristi tudi posameznikom s tveganjem, da se pri njih razvije ali se je že razvila določena zdravstvena težava. Na primer, skoraj 50% posameznikov z diabetesom tipa 2 naj bi imelo nizke ravni magnezija. In nižje kot so vrednosti, težje inzulin nadzira raven sladkorja v krvi. Pri ljudeh, pri katerih obstaja tveganje da zbolijo za diabetesom, lahko z zadostnim vnosom magnezija zmanjšajo tveganje za kar 47%.

Magnezij je koristen tudi za ljudi, ki trpijo za visokim krvnim tlakom. Opazili so znaten upad sistoličnih in diastoličnih vrednosti, če so vsak dan uživali 450 mg magnezija. Zanimivo pa je neka študija odkrila, da magnezij ni imel nobenega učinka na ljudi z normalnim krvnim tlakom. Nizke ravni magnezija so povezane tudi s kroničnim vnetjem. S povečanjem vnosa magnezija lahko znižamo markerje vnetja, kot je na primer raven CRP-ja (c-reaktivni protein, kazalec vnetja) v krvi. Če nas pestijo migrene, je velika verjetnost, da s povečanjem vnosa magnezija pomagamo ublažiti simptome. Vključno z bolečino, slabostjo, bruhanjem in preobčutljivostjo na svetlobo, hkrati pa lahko tudi znižamo frekvence migren.

Medtem, ko nas večina nima zadostnega vnosa magnezija, je dejansko pomanjkanje magnezija redko. Vendar obstajajo opozorilni znaki in simptomi, na katere smo lahko pozorni in vključujejo slabost, bruhanje, utrujenost, izgubo apetita in šibkost. Pomanjkanje magnezija je povezano tudi z mišičnimi krči, omrtvičenjem in mravljinčenjem. Lahko tudi z nepravilnim srčnim utripom, epileptičnimi napadi in celo z nižjimi vrednostmi kalcija in kalija. Tveganje za pomankanje magnezija obstaja, če uživamo prehrano, ki vsebuje malo magnezija. Pomanjkanje imamo lahko tudi ob določenih gastrointestinalnih težavah (kot sta Kronova bolezen ali celiaklija). Manjko je pogosto prisoten, če smo noseči in dojimo ali uživamo določena zdravila (antibiotiki, diuretiki). Pomanjkanje magnezija pogosteje prizadene tudi starostnike.

Prehranska dopolnila magnezija se običajno slabo absorbirajo v telo. Zato je najbolje, da za vnos magnezija poskrbimo z zdravo, uravnoteženo prehrano. Hrana bogata z magnezijem je zelenjava (špinača, ohrovt, brokoli, artičoke, grah, zeleni fižol in šparglji). Sadje (fige, maline, banane in avokado). Stročnice (čičerika, črni fižol in rdeči fižol). Polnozrnata žita (rjavi riž in oves) in morska hrana (losos in tuna) in tudi tofu. Čim pogosteje jih zato uvrstimo na svoj jedilnik.