Zaradi sprejetih ukrepov, izolacije in dela od doma preživljamo več časa doma kot običajno. Zato je pomembno, da imamo na dosegu zdravo hrano, ki jo v tem času uživamo.
Zamrzovalniki so zdaj lahko naši najboljši prijatelji
Čeprav je mamljivo, da bi vso hrano, ki ste jo kupili na zalogo, stlačili v zamrzovalnik, se nekatera hrana (in pijača) ne obnaša najbolje, če je zamrznjena. Pomislite samo na vodene solatne liste, sadje brez okusa in eksplozije gaziranih pijač. Po drugi strani pa obstaja hrana, ki se presenetljivo zelo dobro zamrzne in o njej lahko začnete razmišljati drugače. Tudi po izolaciji zaradi koronavirusa.
V trenutni klimi nas veliko išče načine, s katerimi bi bila naša hrana dalj časa obstojna in uporabna. Zamrzovanje hrane je odličen način, da to dosežemo, vendar obstaja nekaj pomembnih stvari, ki si jih moramo zapomniti. Pomembno je, katere vrste živil zamrznemo in koliko časa jih lahko imamo v zamrzovalniku. Potem pa tudi, kako jih odmrznemo ter pravilno pogrejemo ali pripravimo.
Kako vemo kako široko lahko vržemo zamrzovalno mrežo?
Kot splošno pravilo, se živila z veliko vsebnostjo vode ne zamrznejo najbolje. Voda se razširi, ko zmrzne. Vodna vsebina vsake celice tako znotraj hrane prebije celico in ob odmrznitvi imamo pred sabo mokro vodeno zmešnjavo. Zaradi tega vidimo veliko prisotnost tekočine okoli hrane, ki jo vzamemo iz zamrzovalnika, da se čez noč odtaja.
Z zamrznjenjem hrane smo pritisnili na gumb »pavza«, hrana ne bo izgubila nobenih hranil ali se na kakršenkoli način razgradila. V zamrznjeni hrani je moč – je odličen način, da zelenjava in sadje ohranita vse hranilne vrednosti.
To pa je točno to, kar v tem času potrebujemo, da pomagamo našemu imunskemu sistemu biti v najboljši kondiciji kot je le trenutno možno.
Kaj lahko zamrznemo? Na kratko, veliko več kot si mislite!
Česa ne zamrzovati? Zelo malo!
Poznajte varne časovne okvirje zamrzovanja
Varno lahko zamrznete večino kuhane suhe hrane kot so kuhane testenine in riž – do 3 mesece.
Surovo in kuhano meso je varno zamrzovati – 4 mesece za surovo meso in 3 za kuhano.
Enako velja za mlečne izdelke kot so maslo, naribani sir in jajca. Vendar jajc ne zamrzujte z lupino, ubijte jih v posodice.
Kruh je lahko zamrznjen do 3 mesece.
Prepričajte se, da je odmrznjena hrana dovolj kuhana.
Nekatere jedi lahko skuhamo z zamrznjenimi živili. Ko pa gre za meso, se morate prepričati, da je dovolj kuhano preden ga uživate. Meso mora v jedru doseči temperaturo 70°C za vsaj 2 minuti, da ta uniči kakršnekoli škodljive bakterije.
Kuhana hrana kot so testenine, se lahko pogreje v mikrovalovni pečici, če je dovolj kuhana preden jo zaužijete.
Zamrznjeno sadje lahko pustite, da se odtaja ali še zamrznjenega uporabite za pripravo smutijev ali sladic. Rezine kruha pa lahko odtajate ali pogrejete kos po kos v toasterju.
Poznajte pravila za shranjevanje v zamrzovalniku
Meso, perutnina in ribe naj bodo v posodah shranjeni na dnu zamrzovalnika. Naj ne bodo na isti polici kot brez mesni izdelki. Sadje in zelenjava so lahko shranjeni na višjih policah, prav tako v zaprtih posodicah, ki preprečujejo morebitno puščanje.
Mlečni izdelki kot sta mleko in jogurt shranjujte na polici nad zelenjavo. Poskrbite, da posode niso polne do vrha, ker se ob zamrznjenju lahko odpre pokrov. Kruh in pecivo pa shranjujte na zgornji, najvišji polici.