Razkuževanje površin in koronavirus

razkuževanje površin in koronavirus
razkuževanje površin
razkuževanje površin

Izbruh koronavirusa je na pohodu in število obolelih vsak dan narašča. Zato je pomembno, da pogosto vse površine v našem domu dobro očistimo in smo približno seznanjeni s tem, koliko časa virus lahko ostane na njih. Razkuževanje površin oz. dezinfekcija predstavlja glavni način kako zatreti širjenje virusa.

Koliko časa novi koronavirus ostane na površinah? Kratek odgovor je, da ne vemo. Nova analiza je odkrila, da virus lahko preživi v zraku do 3 ur. Na bakru do 4 ure, kartonu do 24 ur, plastiki ter nerjavečemu jeklu pa 72 ur. Študija je bila prvič objavljena 11.3.2020, ponovno pregledana in dopolnjena pa 17.3.2020 v priznani angleški medicinski reviji.

Druga študija, objavljena že februarja, v reviji za bolnišnične infekcije pa je analizirala več deset že objavljenih raziskav o človeških koronavirusih (drugih, ne novega koronavirusa). Zato, da bi bolje razumeli koliko dolgo lahko preživijo izven telesa. Če je novi koronavirus podoben SARS in MERS, potem lahko na površinah kot so kovina, steklo ali plastika, ostanejo do 9 dni. Za primerjavo – virusi gripe lahko na površini preživijo le približno 48 ur.

Vendar pa nekateri od njih ne ostanejo dolgo aktivni ob temperaturah nad 30°C. Avtorji so odkrili, da se te koronaviruse učinkovito lahko odstrani z gospodinjskimi razkužili. Na primer, razkužila z 62-71% etanola, 0,5% vodikovega peroksida ali 0,1% natrijevega hipoklorita (belilo) lahko »učinkovito deaktivirajo« koronavirus v minuti, kaže raziskava. Raziskovalci so zapisali, da je lahko pričakovati podoben učinek proti novemu koronavirusu. Čeprav pa je novi koronavirus podoben sev SARS koronavirusa, ni popolnoma jasno, če se bo enako obnašal.

Razredčene raztopine za beljenje gospodinjstev, alkoholne raztopine, ki vsebujejo vsaj 70% alkohola in večina običajnih razkužil za gospodinjstvo bi morali biti učinkoviti za razkuževanje površin proti novemu koronavirusu. Raztopino belila lahko sami pripravite z mešanjem 5 jedilnih žlic belila s 4,5 litri vode.

Nikoli pa ne mešajte gospodinjskega belila z amonijakom ali katerim koli drugim čistilom!

Mešanje običajnih čistil lahko ustvari strupene pline. Ko je belilo zmešano s kislo raztopino, kemična reakcija proizvede klorov plin, ki lahko povzroči draženje oči, grla in nosu. V visokih koncentracijah lahko plin povzroči težave z dihanjem in nabiranje tekočine v pljučih. V zelo visokih koncentracijah pa tudi smrt.

Mogoče je, da se oseba okuži s koronavirusom z dotikom kontaminirane površine ali predmeta in potem dotika svojih ust, nosu ali oči. Vendar pa strokovnjaki verjamejo, da to ni glavni način širitve virusa. Čeprav koronavirus preživi v zraku, nova študija ne more zagotovo trditi ali se lahko ljudje okužijo z vdihanjem virusa v zraku. Virus se najverjetneje širi od osebe do osebe z bližnjim kontaktom in dihalnimi kapljicami kihanja in kašlja, ki pristanejo na ustih ali nosu osebe v bližini.

Če obstaja sum, da je oseba v gospodinjstvu okužena z novim koronavirusom, je potrebno razkuževanje površin na dnevni ravni. Razkužite skupne površine, ki se jih veliko dotikate. Le-te so: mize, stoli, kljuke, stikala, daljinski upravljalniki, ročaji, stranišča in umivalniki.

Najbolj pomembno od vsega pa je, naj obolela oseba ostaja v specifični sobi in stran od drugih ljudi v gospodinjstvu. Kolikor je to mogoče! Tudi negovalec obolele osebe naj poskuša, ohranjati razdaljo in kontakt. Če je možno naj si obolela oseba sama očisti in razkuži. Če pa to ni mogoče, naj negovalec počaka »dokler je praktično« po tem, ko oboleli uporabi kopalnico, da za njim očisti in opravi razkuževanje površin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.