Vneto grlo zjutraj

Beautiful woman suffering from sore throat
Young caucasian woman with sore throat sitting in bad

Vneto grlo je precej neprijeten simptom, ki kaže na prisotnost določenih motenj in težav v telesu.

Pogosto se boleče vneto grlo pojavi pri ljudeh takoj po prebujanju in nato dokaj hitro izgine brez sledi in čez dan bolečine niso prisotne. Prav tako drugih simptomov prehlada ni.

Kaj je vzrok tega problema in kako se ga v kratkem času znebiti?

Simptomi jutranje bolečine

 • Vnetje in kašelj
 • Suha sluznica ust
 • Izmeček (sputum) – izkašljana snov iz dihal
 • Občutek tujka v nosno žrelnem predelu
 • Izkašljevanje sluzi v različnih odtenkih
 • Pekoč občutek

Glede na glavni vzrok bolečine se lahko pojavi eden ali več simptomov naenkrat. Simptomi se sčasoma lahko tudi poslabšajo, zato je zaskrbljenost lahko vedno večja.

Če se zjutraj nenehno zbujate z bolečinami v grlu in suhimi usti je razlogov lahko več:

 • Spanje z odprtimi usti
 • Smrčanje
 • Apneja v spanju
 • Pekoča zgaga
 • Zloraba kajenja
 • Kronične bolezni dihal in grla
 • Postnazalno uhajanje
 • Poškodbe grla

Kako ugotovite ali imate katero od teh težav?

Če ponoči ne spite sami, vprašajte osebo poleg sebe, če smrčite ali spite z odprtimi usti. Če živite sami, pa lahko prosite prijatelja ali sorodnika, da pri vas prenoči in vas preveri med spanjem.

Vneto grlo, povezano s smrčanjem ali spanjem z odprtimi usti, lahko poskusite odpraviti z:

 • Uporabo vlažilca zraka v spalnici
 • Grgranjem tople slane vode (1/4 čajne žličke soli na ½ skodelice vode)
 • Povečanjem vnosa tekočin čez dan
 • Poskusite priljubljeno domače zdravilo toplega čaja z medom

Če vam noben od teh ukrepov ne ustreza, je verjetno najbolje, da se naročite za pregled pri izbranem osebnem zdravniku – možno je, da vas muči apneja v spanju ali refluks kisline.

Če imate apnejo v spanju, se tega morda niti ne zavedate. Se sredi noči zbudite s smrčanjem ali občutkom, da se dušite? Se čez dan počutite pretirano utrujeni? Vas zjutraj poleg vnetega grla spremlja še glavobol? Apneja v spanju povzroči, da se ljudje ponoči večkrat zbudijo. Eden izmed znakov je, če ste zjutraj in ves dan zaspani. Tudi tu vam lahko ljubljena oseba ali prijatelj pomaga ugotoviti, ali je vaš spanec prekinjen. Če obstaja vsaj najmanjša verjetnost, da imate apnejo v spanju, se posvetujte s strokovnjakom za spanje, saj lahko to stanje zmanjša kakovost življenja in povzroči tudi hujše zdravstvene posledice.

Refluks kisline je težava, ki jo lahko zlahka spregledamo, saj nekateri ljudje simptome kažejo le, ko spijo. Tisti, ki trpijo zaradi refluksa kisline, doživljajo regurgitacijo želodčnih kislin v zadnji del grla. Prva obrambna linija pred želodčno kislino v grlu bi bila, da bi se izognili prehranjevanju v času pred spanjem, omejili ali izognili kajenju, uživanju alkohola in kofeina. Če imate možnost, lahko poskusite dvigniti okvir postelje tako, da je vzglavje dvignjeno za 4 do 6 cm višje od stopal, kar lahko obdrži kislino na svojem mestu, ko ležite.

Jutranje bolečine v grlu lahko pestijo aktivne in pasivne kadilce. Tobačni dim oziroma kemikalije, ki jih vsebuje, draži sluznico grla, kar povzroči vnetni proces. Situacijo lahko dodatno poslabša pojav jutranjega kašlja.

Prav tako lahko simptom bolečega grla povzročijo bolezni dihal. Zaradi stalne zamašenosti nosu, ki se še poveča, ko smo v vodoravnem položaju, začnemo dihati skozi usta. Sluznica se izsuši in postane še bolj občutljiva. Sluz v nosu se začne spuščati po zadnji strani grla, kjer se izsuši in tvori debel film, ki draži posušeno sluznico. Posledica tega je, da zjutraj čutimo bolečino, ki po grganju ali uživanju tekočin izgine.

Podobno se zgodi med prehladom ali kroničnim rinitisom, kjer se pogosto lahko pojavi problem postnazalnega uhajanja. Istočasno sluz iz nosu med spanjem teče po zadnjem delu grla in ga izsuši. Nelagodje v grlu se pojavi v ozadju vnetnega procesa, ki pa čez nekaj časa izgine.

Preprečevanje

Pred spanjem ne napenjajte grla in vokala z glasnimi kriki ali petjem. Bolezni zgornjih dihal vedno zdravite pod nadzorom strokovnjakov. Zjutraj uživajte vodo pri sobni temperaturi, ki vam bo omogočila navlažitev sluznice in odstranitev odvečne sluzi. V kolikor je mogoče, opustite kajenje. Pred spanjem ne uživajte težkih, mastnih in preveč začinjenih jedi. Če ste lačni, posezite po jogurtu ali kefirju.

Tudi, če vam katera od teh možnosti prinese olajšanje, je morda le začasna rešitev. Izvajalci zdravstvenih storitev vam bodo morda lahko dokončno razjasnili stanje in vas usmerili na pot do številnih prebujanj brez bolečin.